Tiende Penning

Tiende Penning: Wie? Wat? Waarom?
De Tiende Penning is de Alumnivereniging van T.F.V. "De Smeetskring", de studievereniging voor fiscalisten aan de Universiteit van Tilburg. De Tiende Penning wil graag zoveel mogelijk fiscale alumni bij deze vereniging en haar activiteiten betrekken. Op deze pagina vindt u meer informatie over de Tiende Penning, haar activiteiten en de voordelen van het lidmaatschap. 

Activiteiten 
Ieder jaar organiseert de Tiende Penning een activiteit voor haar leden. Zorg dat u erbij bent en neem uw collega's, vrienden en kennissen die ook een fiscale studie in Tilburg hebben gevolgd, ook mee!


Lidmaatschap 

Vanwege een contributiestop is het lidmaatschap gratis en geeft het toegang tot alle activiteiten. Tevens ontvangt u met enige regelmaat een nieuwsbrief met het reilen en zeilen van de Tiende Penning en het Fiscaal Instituut Tilburg. En natuurlijk is het lid zijn van de Tiende Penning een manier om weer in contact te komen met uw oude studiegenoten en de gezelligheid van Tilburg. 
Klik op onderstaande link om lid te worden als alumni.
https://forms.tilburguniversity.edu/98

Het Bestuur 

Het bestuur van de Tiende penning bestaat uit 
dr. Frank Elsweier (voorzitter), Mieke Verhappen MSc (secretaris) en Bart Mestrom LLM (penningmeester). Het bestuur wordt ondersteund door een commissie bestaande uit leden van T.F.V. De Smeetskring.

De Naam 

De Tiende Penning was een beruchte belastingmaatregel die ingevoerd is door de Hertog van Alva in 1569. Dit was een omzetbelasting van 10% op de verkoop van alle roerende goederen. Deze heffing riep veel verzet op bij de Nederlandse bevolking, maar Alva kondigde in de gehele Nederlanden de maatregel af. De Tiende Penning is echter nooit daadwerkelijk geheven. 
Een onbekende medailleur heeft een penning laten maken waarmee duidelijk werd gemaakt dat de komst van de tiende penning onwenselijk is. Op deze tiende penning waren slechts 9 penningen te zien.Deze roemrijke historie heeft ons de aanleiding gegeven om de Tilburgse fiscale alumnivereniging naar deTiende Penning te vernoemen. Met een knipoog naar het verleden hebben we in ons logo 10 penningen opgenomen. 

Contactadres 
Universiteit van Tilburg 
kamer M 825
Postbus 90153 
5000 LE TILBURG


Telefoon: 013-4662412
E-mail: [email protected]
Internet: tiendepenning.smeetskring.com