Over de grens met het OV

Gepubliceerd op: 12/04/2024

In dit artikel schotelen wij u wat aanraders voor van steden die te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Dit is voor studenten een leuke, makkelijke en duurzame manier om Europa te ontdekken. We hopen u hiermee aan te sporen om achter uw bureau vandaan te komen, de fiscaliteit eventjes achter laten en wat cultuur te gaan snuiven.

Hamburg 

Een stedentrip naar Hamburg is een uitstekende keuze voor studenten die op zoek zijn naar een levendige en veelzijdige bestemming binnen Europa. Met een mix van cultuur, geschiedenis en bruisend nachtleven biedt Hamburg een boeiende ervaring voor studenten, en dat alles zonder je budget te veel te belasten. Met een retourticket vanaf €60 met de trein is Hamburg bovendien zeer betaalbaar en gemakkelijk te bereiken vanuit veel Europese steden. 

Begin je verkenningstocht in de historische binnenstad van Hamburg, waar je kunt wandelen door de geplaveide straatjes en de prachtige architectuur kunt bewonderen. Bezoek de iconische St. Michaeliskerk, ook wel bekend als de "Michel", voor een adembenemend uitzicht over de stad vanaf de toren. 

Een andere must-see attractie is de haven van Hamburg, een van de grootste en meest bruisende havens van Europa. Maak een wandeling langs de waterkant en bewonder de imposante containerschepen en historische pakhuizen. Een rondvaart door de haven is ook een geweldige manier om de stad vanuit een ander perspectief te bekijken. 

Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan de Kunsthalle Hamburg een absolute aanrader. Dit vooraanstaande kunstmuseum herbergt een indrukwekkende collectie schilderijen, beeldhouwwerken en kunstvoorwerpen, variërend van de middeleeuwen tot heden. 

Na een dag vol sightseeing kun je genieten van het bruisende nachtleven van Hamburg. De stad staat bekend om zijn levendige clubscene en talloze bars en pubs waar je kunt genieten van live muziek en lokale bieren. De wijk St. Pauli, met de beroemde Reeperbahn, is het epicentrum van het nachtleven en een must-visit voor studenten die op zoek zijn naar een onvergetelijke avond uit. 

Kortom, een stedentrip naar Hamburg biedt studenten een perfecte mix van cultuur, geschiedenis en plezier, en dat alles voor een betaalbare prijs 

Praag

De hoofdstad van Tsjechië, misschien niet de eerste bestemming waar u aan zou denken, maar ook eenvoudig met de trein te bereiken. Voor maar 90 euro per persoon is het mogelijk om deze prachtige stad in het oosten van Europa te bezoeken. U vertrekt vanaf Venlo richting Berlijn, waar u de enige overstap van de reis hoeft te maken om vervolgens in Praag centrum weer uit te stappen. Na een treinreis van 10 uurtjes is het eerste biertje dan meer dan verdiend, en laat Praag nou net bekend staan als de Europese stad waar bier goedkoper is dan water.  

Naast alcoholische versnaperingen en een geweldig uitgaansleven, wat vaak doorgaat tot zes uur in de ochtend, heeft Praag nog veel meer moois te bieden. Voor de cultuurliefhebbers onder ons zijn er naast de Praagse burcht, de Karelsbrug en het oude centrum nog vele architectonische hoogstandjes uit de vorige eeuwen te aanschouwen. Ook voor liefhebbers van kunst is Praag een waar paradijs. Naast vele musea heeft de universiteit van Praag namelijk een van de beroemdste art en design opleidingen van Europa. Ook is buiten op straat voldoende kunst te zien, met een speciale vermelding voor de John Lennon Wall.  

Voor ieder die niet de interesse heeft om de hele dag in kunstgalerijen, musea of oude paleizen te vertoeven biedt Praag een bruisend centrum met vele terrassen en veel ondergrondse barretjes waar vaak tot in de late avonduren nog livemuziek wordt gespeeld. Ook heeft Praag met het Palladium Praha een prachtig winkelcentrum waar de dames van het gezelschap zich kunnen verdiepen in de laatste Tsjechische mode. Kortom, voor ieder wat wils! 

Wenen

Net als Praag heeft de redactie hier weer een hoofdstad voor u uitgekozen, nu namelijk de hoofdstad van Oostenrijk. Deze stad staat bekend om zijn Schnitzel, Opera, Chocola en muziek, wat het een van de culturele hoogtepunten van Europa maakt. Deze stad schikt zich daarom ideaal voor een lang weekend om er even tussenuit te gaan. De reistijd naar deze wereldstad is ook zeker te overzien. Dit namelijk door de zogenaamde Nightjet. Deze trein vertrekt in de avond vanuit s’-Hertogenbosch en rijd aan een stuk door zonder overstap naar Wenen, waar je precies optijd voor het ontbijt ontwaakt. Een retourtje heb je al vanaf 70 euro, goedkoper dus dan de meeste vliegtickets met de accijnzen van nu.  

De stad heeft vele hoogtepunten die het bezoeken waard zijn, zoveel zelfs dat we dit hele artikel eraan hadden kunnen weiden, maar voor ons studenten is er een extra bijzondere. Een van de hoogtepunten van Wenen is namelijk zijn ballen. En nee, ik bedoel geen corporale bal zoals je die tijdens je studententijd wel eens tegenkomt in Tilburg, maar de Weense ballen. U kent natuurlijk allemaal de klassieke beelden van een bal met kroonluchters, baljurken, rokkostumen en een openingsdans, en daarom hebben wij een unieke tip voor u, de lezer. Het eerste bal van het Weense balseizoen is namelijk traditioneel gezien het WU-ball, oftewel het Wienna University ball (in 2025 op 11 januari). Dit is een volledig verzorgd bal in het bekende Hofburg in de binnenstad en toegankelijk voor alle studenten. Dus ja, met uw studentenkaart van Tilburg University en een correcte outfit bent u ook welkom!  

Een kaartje is het zeker waard, voor een kleine 40 euro bent u erbij. Alleen pas op voor de drankprijzen, deze kunnen wel snel oplopen. Dus als u echt puur voor de alcoholische versnaperingen gaat kun je beter naar Praag. Echter is de stad zeker een keer de moeite waard om te bezoeken voor iedere student die iets van de wereld wilt zien.