Studiereisverslag Bangkok

Gepubliceerd op: 05/04/2024

Waarde lezer van de Circulaire, Sawat die khrap, oftewel, goedendag, in het Thais. Wanneer u dit artikel leest betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat u niet mee bent geweest op studiereis naar Bangkok (en Wenen, maar daarover later meer). Vandaar dat wij u alsnog in de gelegenheid stellen om mee te genieten van het avontuur dat daar is beleefd.

Maandag 18 maart & dinsdag 19 maart

Maandag 18 maart besloot een dappere groep leden van T.F.V “De Smeetskring” het slapende Tilburg in te ruilen voor de drukke straten van Bangkok. Gewapend met nieuwsgierigheid naar het Thaise belastingsysteem en een verlangen naar ontdekking, werd rond het middaguur de vlieger naar München genomen, alvorens daar over te stappen op onze nachtvlucht naar Bangkok. Wonderbaarlijk genoeg ging dit zonder al te veel problemen, met dank aan Lufthansa die ons ondanks de door de opgelopen vertraging verdwenen overstaptijd mee aan boord wilde nemen.
Vanwege het tijdsverschil werd er dinsdagmiddag rond een uur of drie voet gezet aan Thaise grond. Na de gebruikelijke luchthavenperikelen en een ongeplande stop vanwege een verloren stuk bagage kon men eenmaal aangekomen bij het hostel niet om het tumult van de tuk-tuks en de geur van exotische kruiden heen. Het was druk, warm en indrukkend. We wisten nu één ding zeker: dit zou een reis worden om nooit te vergeten. Om ervoor te zorgen dat iedereen de dagen erna fris en fruitig zou zijn, kregen we de rest van de dinsdag vrij.

Woensdag 20 maart

Waar sommige leden nogal snel het woord ‘vakantie’ in de mond nemen, is een studiereis toch ook echt een studiereis. Zo moeten er bij thuiskomst diverse opdrachten worden ingeleverd die zien op het Thaise belastingsysteem in vergelijking met het Nederlandse systeem. Om ons daarmee op weg te helpen werd woensdag een bezoek gebracht aan EY en HLB Thailand. Bij EY kregen wij een spoedcursus Thais belastingrecht, waarbij al snel duidelijk werd dat de inkomstenbelasting hier niet zo belangrijk is. In Thailand is de BTW veruit de belangrijkste opbrengstenbron. Vanuit een Nederlands en Europees perspectief was dit toch wel een bijzondere gewaarwording.
In de middag was HLB Thailand aan de beurt, hier kregen wij een interactieve casus voorgeschoteld waarbij de emigratie van een DGA naar Thailand centraal stond. Gezien het feit dat Thailand een populair emigratieland is voor veel Nederlanders, was het interessant om op deze manier de verschillen tussen het Thaise en Nederlandse systeem te verkennen.
De dag werd samen met HLB Thailand afgesloten bij een overheerlijk lokaal restaurant, waarna we ook nog een bezoek aan een skybar mochten brengen. Hier kregen we ook de gelegenheid om samen met de Thaise medewerkers borrelen.

Donderdag 21 maart

‘Had ik nou maar op mijn woorden gelet’, moet Thomas hebben gedacht bij het zien van oud-praeses Lucas. In de ochtend stond namelijk een bezoek aan Thammasat University gepland waar wij een college belastingrecht kregen van dr. Keerakiat Pratai, docent belastingrecht op deze universiteit. Thomas gaf aan dat men comfortabele kleding mocht aantrekken, waarop onze oud-praeses het een goed idee vond om dan maar een zwembroek met zijn eigen gezicht erop aan te doen. Ondanks deze bijzondere gewaarwording was het een interessant college wat werd afgesloten met een rondleiding over het universiteitsterrein.
‘s Middags kregen wij een boottocht over de diverse rivieren die Bangkok rijk is. Vroeger kende Bangkok überhaupt geen wegen, die kwamen er pas met de komst van de Europeanen, en werd alles dus per boot gedaan. Tijdens deze boottocht werden we voor het eerst echt geconfronteerd met het feit dat de Thaise bevolking over het algemeen een stukje kleiner is dan wij Nederlanders, de beenruimte in de boot was namelijk zeer beperkt. Dit mocht de pret echter niet drukken, onderweg viel er namelijk veel te zien. Zo zagen we zelfs regelmatig een stukje tax-planning dat de rijke Thaise bevolking gebruikt, iets waarop dr. Pratai ons had gewezen in zijn college. Men koopt stukken grond en beplant deze met bananenbomen, zo verandert de bestemming van leegstaande grond naar agrarische grond, waardoor men minder belasting betaalt.
De avond werd gezamenlijk afgesloten bij een BBQ-restaurant, de sfeer zat er goed in en zo gebeurde het dat de horde Smeetskringers lachend het Bangkokse nachtleven inging.

Vrijdag 22 maart

Na wederom een heerlijke nacht in het stijlvolle hostel te hebben doorgebracht was het vrijdag wederom tijd voor een gemengd programma. In de ochtend stond een bezoek aan de tempel van de gouden boeddha gepland. Hier kreeg penningmeester Rico toch even de schrik van zijn leven, de entreetickets waren namelijk twee keer zo duur geworden in vergelijking met de prijs die online stond vermeld, iets wat de komende dagen nog vaker zou voorkomen. De tempel daarentegen moest en zou bezocht worden, niet geheel onbegrijpelijk gezien het feit dat er binnen airco aanwezig was en de temperaturen in de zon toch al snel opliepen richting de 40 graden Celsius. Het was een indrukwekkend gezicht om zo’n tempel van dichtbij te zien en veel Smeetskringers pakten dan ook hun camera tevoorschijn om dit moment te vereeuwigen.
Na de tempel werd er een bezoek gebracht aan PwC, waar wij vriendelijk werden ontvangen door het international tax team. Zij konden ons haarfijn uitleggen hoe het Thaise internationale belastingsysteem precies in elkaar zat en wat de impact van Pillar 2 zou zijn. De dag werd afgesloten bij Mazars, waar enigszins onverwacht een Nederlandse managing partner het woord nam. Dit was dan ook een mooie gelegenheid voor veel leden om diverse vragen te stellen, zowel op persoonlijk gebied als over het Thaise belastingsysteem.

Zaterdag 23 maart

Zaterdag was de eerste echte informele dag, het Bangkok Art & Culture Centre (BACC) en de Chatuchak weekend market stonden op de planning. Maar allereerst moest er door sommige leden een bezoek worden gebracht aan de altijd aanwezige 7-eleven, dit gezien het feit dat zelfs de gemiddelde student het ontbijt dat het hostel voorschotelde niet naar binnen kon werken. De 7-eleven is overigens een fantastische winkel, waarschijnlijk is de meest uitgesproken zin door lid Laurens dan ook: ‘en dan nog effe langs de 7-eleven'. Dit kleine gemakswinkeltje heeft alles wat een student nodig heeft: pils, koffie en tosti's.
Over het BACC kunnen we weinig kwijt, behalve dat hier niets te zien was. Het enorme winkelcentrum wat ertegenover was gevestigd zag er daarentegen een stuk interessanter uit. Dit winkelcentrum, het MBK Center, was werkelijkwaar de fysieke variant van AliExpress. Je kon het zo gek niet bedenken of het was er te krijgen. Sommige leden zagen hier ook hun kans schoon om te genieten van een Thaise massage.
De Chatuchak weekend market in tegenstelling tot het BACC dan wel weer bijzonder om mee te maken. Dit is een van de grootste markten ter wereld en er staan maar liefst 15.000 stalletjes. Het was dan ook onmogelijk om hier met lege handen vandaan te komen. Als je de komende tijd een Smeetskringer met duurdere kleding ziet lopen, is dit wellicht afkomstig van deze markt.
Na een succesvolle shopsessie was het voor sommige leden tijd om heerlijk bij te komen op de bekendste stapstraat van Thailand: Kao San Road. Anderen kozen voor een gemoedelijke rooftopbar, of besloten eindelijk eens een volwaardige nacht slaap te pakken

Zondag 24 maart

Deze dag mocht door iedereen zelf worden ingevuld. Dat lieten sommige leden zich geen twee keer zeggen. Zo werden er verweerschriften voor de oefenrechtbank getikt, besloot een groepje om een kleine dagtocht te maken met een gehuurde auto, werd er afgereisd naar Phuket om daar te gaan duiken en werd er een fietstocht georganiseerd. Waarschijnlijk heeft niemand zich deze dag verveeld, en anders kon dat wederom in de avonduren worden goed gemaakt met een heerlijk drankje op een van de vele rooftopbars die Bangkok rijk is.

Maandag 25 maart

Na twee heerlijke informele dagen was het eigenlijk tijd om het weer wat formeler aan te pakken, vanwege wat technische problemen met het programma was dit echter niet mogelijk. Daarom stond vandaag een excursie naar het Khao Yai National Park gepland, maar let op: het woord ‘vakantie’ mag niet in de mond worden genomen. ‘s Ochtends stonden de busjes al klaar om ons naar het park te brengen, de een nog stijlvoller gepimpt dan de ander. Het aanbrengen van een marmeren vloer, terwijl het motorblok het vermogen heeft van een 10 jaar oude Dacia Sandero, bleek op het eind van de dag echter niet zo'n slim idee.
Het park was prachtig en de natuur overweldigend. De groep werd gesplitst in een lange en korte tocht. De leden die kozen voor de lange tocht hadden geluk, zo werd er een wilde olifant gezien, een dubbelhoornige neushoornvogel en een wilde aap. De leden die kozen voor de korte tocht hadden wat minder geluk, hun wandeling werd na enkele meters gestaakt nadat een beer besloot dat hij toch geen zin had in bezoek.
Vlak voordat de weg naar huis kon worden ingezet werden de busjes nog even opnieuw ingedeeld: of alle ´big boys´ even uit het busje met de marmeren vloer konden stappen. Dus ja, voor de leden die werden geselecteerd door de gids betekent dit toch echt dat een bezoek aan de sportschool niet zou misstaan. Toen dit busje begon aan een steile klim begrepen de resterende inzittenden waarom: men bewoog zich niet langer vooruit, maar gleed opeens achteruit de heuvel af. Uiteindelijk kwam alles goed en werd iedereen ‘veilig’ afgezet bij het hostel. De avond werd gezellig afgesloten bij een mediterraans restaurant.

Dinsdag 26 maart

Dinsdag was een cultuurdag. 's Ochtends werden de Wat Pho en Wat Arun tempels bezocht, in de middag het Grand palace en 's avonds werd er gezamenlijk afgesloten op Khaosan Road.
Ook bij deze tempels stond Rico verbaasd te kijken wanneer de entreeprijzen werden genoemd: een stuk hoger dan voorheen vermeld.
De tempels waren erg indrukwekkend om van dichtbij te zien, het Boeddhisme is nog altijd de belangrijkste godsdienst van het land en dat is dan ook duidelijk terug te zien bij deze rijkversierde plekken.
Het Grand Palace was al even indrukwekkend, het Thaise Koningshuis is het meest vermogende koningshuis ter wereld en dat was dan ook goed terug te zien. Aan goud en kunst was geen gebrek, al wijkt het wel wat af van wat wij in Europa gewend zijn.
Voordat Khaosan Road werd bezocht, was het op wonderbaarlijke wijze gelukt om tickets te bemachtigen voor het WK-kwalificatieduel tussen Thailand en Zuid-Korea. Diverse Smeetskringers pakten deze kans dan ook aan om een ‘once in a lifetime’ voetbalwedstrijd bij te wonen. Nadat de problemen met het vervoer naar het stadion waren overwonnen (lees: taxi in, taxi uit, rennen naar de metro, overstappen op een boot, wandelen naar het stadion) hebben zij genoten van een prachtige pot voetbal die in Nederland toch echt tot het niveau KeukenKampioenDivisie zou behoren. Dit deed echter aan de ervaring niets af.
De avond werd gezamenlijk afgesloten op Khaosan Road, de horde Smeetskringers die deze straat op zaterdagavond al hadden verkend wisten ongeveer wat ze konden verwachten: ontzettend veel kroegen, ontzettend harde muziek en ontzettend veel mensen. Desalniettemin was het erg gezellig en was dit voor veel leden de perfecte manier om kennis te maken met de Tuk-Tuk, in ruil voor je leven bracht dit dingetje je snel terug naar het hostel. Lid Rob vertikte dan ook om voet te zetten in dit apparaat en vervoerde zichzelf liever in een luxe SUV.

Woensdag 27 maart

Woensdag was de laatste dag met activiteiten. De Nederlandse ambassade, de Mahanakhon Skywalk en het ICONSIAM winkelcentrum stonden op de planning.
De Nederlandse Ambassade is gevestigd op een enorm terrein midden in het centrum van Bangkok. Het schijnt dat er af en toe ongevraagde biedingen komen op het stuk grond. De Britten hebben hun ambassadegrond inmiddels verkocht voor een kleine 400 miljoen pond. Gezien het feit dat de Nederlandse grond een nog betere ligging heeft en daarbij ook nog eens een stuk groter is, zal de potentiële opbrengst voor Nederland nog vele malen hoger zijn. Een verkoop staat vooralsnog niet op de planning.
Op de ambassade kregen wij een college over wat zij in Thailand nu precies doet, werd er een kort overzicht van de Thais-Nederlandse geschiedenis gegeven en werden we in de gelegenheid gesteld om zowel inhoudelijke als persoonlijke vragen te stellen. De ochtend sloten we af met een rondleiding over het indrukwekkende terrein.
De Mahanakhon Skywalk was daarna aan de beurt, voor velen toch een klein hoogtepunt van de reis. Vanaf deze skywalk had men een ongekend uitzicht over de gehele stad. Dit was dan ook de perfecte locatie voor een groepsfoto.
Tot slot het ICONSIAM, een gigantisch winkelcentrum. Dit keer niet gevuld met Aliexpress materiaal, maar met designermerken, eettentjes en wederom een skybar. De winkelcentra's in Bangkok zijn eigenlijk het best te vergelijken met een pretpark. Het is zo gek niet te bedenken of je vindt het daar. De dag werd wederom gezamenlijk afgesloten bij een Frans restaurantje.

Donderdag 28 maart & vrijdag 29 maart

Deze dagen stond de terugreis gepland en zou normaal niet bijzonder zijn. Wat donderdag echter anders maakte, is het feit dat het ook de vertrekdag was voor de eendaagse studiereis naar Wenen. Het personeel van Austrian Airlines besloot namelijk dat zij 40% meer loon wilden, en dat ze daarvoor best bereid waren om een dagje niet te werken, wat betekende dat onze vlucht van Wenen naar Amsterdam pas een dag later zou vertrekken.
Nadat duidelijk was geworden dat Austrian Airlines zowel ons hotel, avondeten, ontbijt en lunch zou verzorgen, was dit voor menig lid geen onoverkomelijk probleem. Het werd voor velen nog een stuk leuker toen bleek dat er daadwerkelijk nog tijd was om op vrijdagochtend Wenen zelf te verkennen. Een kleine groep Smeetskringers liet zich dat dan ook geen twee keer zeggen, zij stonden in de vroege ochtend al de prachtige paleizen van Wenen te bekijken
Rond het middaguur was het dan toch echt tijd om afscheid te nemen en dezelfde avond werd er keurig op tijd geland op Schiphol. Hier stonden diverse ouders, vriendjes en vriendinnetjes de reislustige leden op te vangen, waarschijnlijk blij dat ze dit avontuur weer hebben overleefd.

Woord van dank

Beste studiereiscommissie en bestuur, wij willen jullie ontzettend bedanken voor de tijd, moeite en aandacht die jullie in deze reis hebben gestopt. Het is geen gemakkelijke opgave om een programma in elkaar te zetten wat zowel op de fiscale inhoud aan alle vereisten voldoet, maar daarnaast ook genoeg ruimte biedt voor informele activiteiten. Jullie hebben ervoor gezorgd dat iedere deelnemer een reis heeft meegemaakt die hij of zij nooit zal vergeten.