Hoe heurt het eigenlijk... Kleding

Gepubliceerd op: 01/03/2024

De Bedrijvendag is aanstaande en daarvoor zal menig student zijn kast in moeten duiken om er vervolgens piekfijn weer uit te komen. Maar die dresscodes, hoe zat dat ook alweer en hoe heurt men er eigenlijk uit te zien? 
In dit artikel zullen wij daarom niet alleen de juiste stijl beschrijven voor de bedrijvendag, maar zullen wij ook andere dresscodes nader toelichten. Dit alles om een herhaling van het Gardenparty-incident van afgelopen collegejaar te voorkomen, daar bleek namelijk dat sommige mannelijke leden klaarblijkelijk niet op de hoogte waren van hoe een heer zich op bepaalde officieuze gelegenheden kleedt. Niet alleen beschamend jegens zichzelf, maar ook ten aanzien van een vereniging die een eer hoog dient te houden. 

Dresscode White-tie/Black-tie 

White Tie, oftewel ‘Crevate Blanche’ is de chicste dresscode die er bestaat. Deze dresscode komt daarom ook vooral voor op formele gala's (zoals ook mogelijk lustrum gala's) en zelfs bij koninklijke ontmoetingen. Bij deze dresscode mogen alle dure sieraden uit de kast getrokken, maar dient alleen een horloge achterwege te blijven. Daarnaast mag natuurlijk het traditionele witte strikje niet ontbreken, andere kleuren zijn echt een no-go.  

Voor de rest heeft deze dresscode voor mannen ook wat weg van een bekende vogel, namelijk de pinguïn. Deze dresscode wordt voor mannen namelijk gekenmerkt door het rokkostuum.  Kleine tip hierbij ook vanuit de redactie: zit de broek iets te los, kies voor bretels en doe absoluut geen riem om. Onder dit rokkostuum dienen ook lakschoenen gedragen te worden (natuurlijk niet vergeten op te poetsen voor het dragen).  

Voor vrouwen is de dresscode ook uiterst chique. Een lange gala-, avond- of baljurk zonder split (of maximaal tot de knie) is de kern van de dresscode. Hieromheen mag alles uit de kast getrokken worden om te stralen en op te vallen, hier hoeft dus absoluut niet in gespaard te worden en is meer ook beter. De make-up is ook essentieel, dus ook hier dient tijd en aandacht aan besteed te worden. De gehele outfit dient elegantie uit te stralen, dus zolang deze elegant is, is een decolleté een pre.  

De Black-tie is een iets minder chique dresscode.   

Dresscode summer chique 

In een zomer die zo heet is dat zelfs de mussen aan de rosé zitten, vinden vaak evenementen plaats waar de dresscode “Summer Chique” betaamt. Dit zijn geen gewone samenkomsten, nee, dit zijn zomerse festijnen waar de juiste kleding een behoorlijke stempel drukt op de toon van het evenement. Stelt u het zich eens voor: temidden van de paraderende heren en flanerende dames duikt een man op, gehuld in een ensemble dat meer lijkt op een strandvakantie dan een haute couture extravaganza. Met zijn simpele polo en korte broek veroordeelt hij zichzelf tot een onbedoelde komiek in een zee van elegantie. Leest u daarom goed wat er wordt bedoeld met de dresscode summer chique. 

Het is een stijl die specifiek is ontworpen voor zomerse evenementen, vaak buiten en mogelijk overdag. Het doel is om er stijlvol en verzorgd uit te zien, terwijl je tegelijkertijd rekening houdt met het warme weer. De sfeer is dus over het algemeen ontspannen, maar dit betekent niet dat je in casual kleding kunt verschijnen. Denk aan lichte en luchtige stoffen met pastelkleuren zoals lichtblauw, zachtroze of mintgroen. Ook wit is een uitstekende keuze, het reflecteert warmte en ziet er fris uit. 

Voor de heren: een lichtgekleurde chino met bijpassende riem en daarbovenop een licht overhemd kunnen al voldoende zijn. Wil je daarbij extra uitpakken, draag er dan een mooi colbert bij. Kleurencombinaties zoals wit en (licht)blauw doen het altijd goed. Qua schoenen zijn nette, witte sneakers een uitstekende keuze: Comfortabel, stijlvol maar niet kneuterig. Voor een extra boost zelfvertrouwen doen een mooie zonnebril en horloge wonderen. 

Voor de dames: Jullie hebben beduidend meer keuze dan de mannen. Een mooie cocktailjurk, een pastelkleurige maxi-dress of toch een zomerse jumpsuit? In principe is dit allemaal mogelijk zolang het dus luchtig, licht en elegant is. Qua schoenen is veel afhankelijk van de locatie, maar teenslippers zijn bij voorbaat uitgesloten. Laat de locatie hakken toe, en is het mogelijk om een dag vol te houden op deze schoenen, kies dan bijvoorbeeld voor een mooie pump of peep-toe. Tot slot spelen ook hier stijlvolle accessoires een belangrijke rol. De outfit kan compleet worden gemaakt met een mooie zonnebril, een hoed met brede rand en uiteraard de prachtige sieraden. 

Dresscode business casual  

Een van de wat minder gebruikte dresscodes binnen de vereniging, maar toch zeker het vermelden waard voor ons fiscalisten. Omdat bij de laatste editie van het T.F.V Diner onder de deelnemers nogal wat verwarring was over deze dresscode, zullen we hem in dit artikel uitgebreid uiteenzetten. 

Voor heren: als man wordt u bij de dresscode business casual niet in een maatpak met stropdas verwacht, maar dient u wel netjes gekleed te gaan. Dit kan uiteraard op meerdere manieren, wat het soms lastig maakt om een goed evenwicht te vinden tussen formeel en informeel. Maar onthoud, men kan beter iets overdressed dan underdressed gekleed gaan. Met een net colbert, effen overhemd en een nette broek zitten heren in ieder geval altijd goed. Dit geldt ook voor kleuren als grijs, blauw, wit en zwart. Eventueel kan er in plaats van een colbert ook een nette donkere trui of quarter-zip over het overhemd worden gedragen. Een nette spijkerbroek is toegestaan, mits het om donkere jeans gaat zonder gaten, ribbels en slijtplekken. Qua schoenen kunnen mannen bij een business casual outfit het best kiezen voor nette veterschoenen, loafers of brogues. Sneakers worden over het algemeen gezien als wat te informeel voor deze dresscode.  Een business casual outfit wordt vaak afgemaakt met accessoires, zoals een horloge en een leren riem. Deze hebben doorgaans dezelfde kleur als uw schoenen, net zoals gebruikelijk is bij business formal.  

Voor dames: Vrouwen hoeven volgens deze dresscode niet in mantelpak te verschijnen, en hebben de vrijheid om verschillende casual items aan hun outfit toe te voegen. Keuze genoeg dus voor de dames om zich netjes te kleden. Een business casual outfit voor dames kan bijvoorbeeld bestaan uit een mooie pantalon met een subtiel gekleurde blouse, maar een jurk of rok met een blazer kan ook een uitstekende keuze zijn. Kies wel voor rustige print of kleur en zorg dat de balans niet doorslaat naar informeel. Kledingstukken met gaten, slijtplekken en drukke prints zijn bijvoorbeeld not done. Zorg er daarnaast voor dat de rok niet te kort is en ook een diep decolleté is niet gepast. Net als bij de mannen laten we de spijkerbroek liever in de kast liggen. Qua schoenen komen hakken het meest voor bij Business Casual. Ballerina’s zijn ook een optie als je liever niet op hakken loopt. Zorg ervoor dat je schoenen zijn gepoetst en kies voor schoenen van leer of suède in een egale en onopvallende kleur. Een business casual outfit voor dames maakt u af met eenvoudige accessoires en ingetogen make-up.  

Business formal  

Deze dresscode is in het bedrijfsleven steeds meer aan het verdwijnen. Na de Corona pandemie is de dresscode business formal wat losgelaten en is de shift naar business casual begonnen. Ook bij de Smeetskring ontstaat er steeds meer discussie over wat bij formele evenementen de dresscode zou moeten zijn. Hierin is zoals al eerder aangegeven dit jaar wat mee geëxperimenteerd bij het T.F.V. Diner. Desalniettemin is het zo dat bij alle andere formele evenementen de dresscode business formal blijft staan. Dit zorgt voor eenheid en een formele uitstraling binnen de vereniging. Over de invulling van deze dresscode kunnen we duidelijk zijn. 

Voor mannen omvat de dresscode een goed passend pak in doorgaans een donkerblauwe of grijze kleur met daarbij gaat een formeel overhemd. Preferabel wordt hierbij een bijpassende stropdas gedragen. Onder het pak draag je klassieke veterschoenen in een kleur die goed is afgesteld op je pak, vaak is bruin of zwart een goede keuze. Op de kleur van de schoenen stem je ook je riem af, deze gaat namelijk in dezelfde kleur. Daarnaast moeten je sokken in dezelfde kleur als je pak, en zorg ervoor dat je sokken lang genoeg zijn. Om de outfit af te maken kan er een klassiek horloge worden gedragen om de pols. Zorg er daarnaast altijd voor dat je goed geschoren bent, je baard verzorgd is en je haar goed zit! 

Vrouwen hebben bij business formal wat meer keuze, zo passen een pak met pantalon of rok, een knielange jurk met een jasje en een nette rok met een blouse allemaal binnen de dresscode. Laat hierbij de opvallende kleuren achterwege en houdt het wat rustiger. Gangbare kleuren zijn blauw, zwart, grijs, groen, beige of wit. Denk wat betreft de schoenen aan nette laarsjes, instappers of pumps. Let er wel op dat de eventuele hak niet al te hoog en/of dun is. Houd het verder simpel qua accessoires. Zorg naast je outfit ook voor een verzorgd uiterlijk. 

Afsluiting 

En zo, aan het einde van dit artikel, is het goed om de leden er nogmaals aan te herinneren dat ware stijl niet alleen te vinden is in de kleding die je draagt, maar in de manier waarop je het draagt.