Wat zou u doen, met één miljoen?

Gepubliceerd op: 12/01/2024

Waarde lezers, een bekend gezegde luidt: “wie niet waagt, wie niet wint”. We kunnen allemaal situaties bedenken waarbij dit zinnetje kan worden opgedreund: wanneer u in de kroeg afstapt op de net iets te knappe medestudent(e), voor de start van een belangrijk tentamen of simpelweg wanneer u meespeelt met een kansspel. 
En kansspelen, daar willen wij nu even over hebben, zij vervullen namelijk een belangrijke rol in onze samenleving. Zo is het mogelijk, zij het dankzij de Wwft echter een stuk moeilijker, om geld wit te wassen via het in staatshanden zijnde Holland Casino, zijn er dankzij de legalisering van online gokken duizenden nieuwe verslaafden bijgekomen en geraken er jaarlijks minstens net zoveel mensen in de financiële problemen vanwege gokschulden. 
Maar het allerbelangrijkste aan kansspelen, is de persoonlijke winst die behaald kan worden. Als circulairecommissie vroegen wij ons eigenlijk af wat onze eigen leden zouden doen indien ze één miljoen euro zouden winnen. Daarom de vraag: “Wat zou u doen, met één miljoen?” 

Een veel gehoord antwoord en daarmee niet geheel onverwacht, is dat de studieschuld zal worden afgelost. Maar, zelfs als je zeven jaar lang maximaal hebt geleend houd je dan nog een dikke negen ton over, wat gaat er gebeuren met al dat overige geld? Één iemand wil in ieder geval niet stoppen met de fiscaliteit, daarvoor is dat werk veel te leuk (Wij zijn benieuwd wat dit lid over 5 jaar te zeggen heeft). Twee leden willen graag een onvergetelijke reis maken met familie en vrienden. Voor de mensen die het vak Successiewet & WBR hebben gevolgd: is dit snoepreisje belast met schenkbelasting? Tot slot is het kopen van een huis is ook een veel gegeven antwoord. 

Tot zover de, naar onze mening, ietwat standaardantwoorden. Er waren echter ook een aantal reacties die, tja, leest u zelf maar. Eén lid kiest ervoor om 250 katten cadeau te doen aan zijn c.q. haar levenspartner. De Pathé in Tilburg hoeft nooit te vrezen voor een faillissement aangezien iemand nagenoeg het gehele bedrag wil uitgeven aan bioscooptickets. Weer een ander lid denkt met het geld een familielid van onze eigen voorzitter te kunnen kopen, waarom is ons een raadsel, wij denken dat één miljoen euro dan niet genoeg is. 

Dan zijn er ook nog een aantal fiscalisten die neerkijken op het bedrag van 1 miljoen euro. Zo beschouwd Remco één miljoen als modaal voor een fiscalist en zou het wegsluizen naar de Bermuda om daar lekker te rentenieren. De commissie vraagt zich hierbij af of de oudgediende van De Smeetskring hier al ervaring mee heeft en zijn pensioen al rustig aan het plannen is. Toch is het mogelijk om nog meer neer te kijken op het bedrag van één miljoen. Joachim zou namelijk als hij één miljoen zou hebben zich als eerste afvragen waar de andere negen gebleven zijn.  

Verder zijn er nog de studenten met een echte toekomstvisie. Zo gaat Twan met één miljoen naar Zwitserland om een huisje te kopen en een AirBnB te beginnen midden in de Alpen. Of dit iets met het belastingsysteem te maken heeft is niet helemaal duidelijk. Maar hoe dan ook een interessante visie op wat te doen, met één miljoen.  

Daarnaast werden er nog veel antwoorden gegeven waarin vele clichés terugkomen. Lees ze hieronder:  

Evelien 

1 miljoen is veel; daar kan ik zelfs mijn (immens!) hoge studieschuld volledig mee afbetalen (maximaal lenen = maximaal leven)!! Dat is dus één ding dat ik met 1 miljoen zou doen (zeker gezien de gestegen rente op studieschulden…). Daarnaast zou ik mijn fam en Lucas trakteren op een onvergetelijk verre reis samen. Als er dan nog geld overblijft, zou ik dat op mijn spaarrekening zetten. Misschien dat ik ten slotte nog een bedrag doneer aan een goed doel, maar hierover wil ik geen beloftes maken.

Eline 

Het eerste waar ik het aan zou besteden is toch wel een vakantiehuisje in een iets warmer land, iets wat je met de barre temperaturen van de afgelopen tijd toch wel mist. Een rondreis naar een ander continent staat ook zeker nog op mijn lijstje, en dan het liefst georganiseerd, zonder dat je hier zelf te veel voor moet uitzoeken. Een misschien nog grotere cliché dan het voorgaande is dat ik zeker een deel wil doneren aan een goed doel. Verder denk ik dat ik de rest gewoon spaar, om later een eventuele schuld af te lossen of gewoon als reserve te houden.  

Tieme 

Als ik 1 miljoen euro zou hebben, zou ik als eerst een vakantie boeken. Bovenaan mijn bucketlist staat nog altijd Lapland, dus dat zal dan de bestemming worden, met natuurlijk als uiterst doel om het noorderlicht te zien. Daarnaast zou ik een auto kopen voor mezelf en een deel van het geld delen met mijn familie. Ten slotte zet ik het laatste deel, heel saai, op een spaarrekening; voor de toekomst. 

Robin

Als ik 1 miljoen heb zou ik in ieder geval een auto voor mezelf kopen. Voor de rest natuurlijk wat nieuwe kleding en spullen. Een deel zou ik gebruiken om wat leuke cadeaus voor m’n familie en vrienden kopen. Alles wat dan overblijft zou ik of sparen of ergens in investeren. 

Lucas 

Met 1 miljoen euro zou ik niet alleen een reis naar mijn droombestemming Japan maken. Ik zou het gelijk doortrekken en een reis door Azië te maken. Het lijkt me verschrikkelijk om dat in mijn eentje te doen dus zou ik mijn lieftallige vriendin meenemen. Als ik daarna terugkeer in Nederland zou ik een huis kopen in Den bosch met een hele mooie en tevens dure auto voor op mijn oprit. Het goede doel krijgt van mij geen rooie cent!  

Laura 

Nou! Ik zou, hoe dan ook, in de fiscaliteit (=❤❤) blijven werken, maar dan wel voor slechts 3 of 4 dagen in de week. Daarnaast zal ik mezelf voorzien van een prachtig onderkomen ergens midden in het centrum van een leuke stad! 
Verder misschien wat prachtige kleren kopen, maar dat is allemaal bijzaak. 

Kobus 

De dag dat ik het hoor zal ik in de avond uit eten gaan en het even vieren met een paar vrienden. Ik zal daarna op zoek gaan naar een huis om te verhuren tot ik klaar ben met studeren en er zelf in kan gaan wonen. Ook zal ik een huisje in een land als Spanje kopen om te verhuren en af en toe naartoe te gaan. 

Louka 

Ik vind dit een moeilijke vraag, maar ik denk eerst mijn studieschuld aflossen. Daarna weet ik het niet zo goed haha. Misschien huis kopen, maar dat is nog vroeg. Wel zou ik leuke cadeautjes kopen voor iedereen. Voor de rest lekker sparen. 

Floor 

Ik zou een vakantiehuis kopen in Frankrijk en een vette rondreis maken door Canada en Amerika. Daarna zal ik het overige geld beleggen zodat ik later niet te hard hoef te werken. Als er echt maar één ding mag zou ik voor het vakantiehuis in Frankrijk gaan, dat is echt een must! 

Wouter 

Als ik een miljoen zou krijgen zou ik 100% [GECENSUREERD] en daarna al mijn geld wegsluizen naar [GECENSUREERD]. Het originele antwoord van Wouter was toch iets te baldadig alsmede potentieel strafbaar, daarom heeft de circulairecommissie gevraagd om een maatschappelijk verantwoorder antwoord: Ik zou met vrienden een reis gaan maken en een groot feest organiseren. Het overgebleven kapitaal zou ik gaan beleggen zodat ik later minder kan werken en mogelijk mogelijk nog een keer op vakantie kan. 

En ten slotte kregen we dit mooie antwoord ingezonden: 

Ieder goeddenkend student zou een eigen huis aanschaffen en gaan investeren, maar is dat wel zo leuk, een saai burgerlijk bestaan? Zou het niet leuker zijn om dit o zo mooie bedrag er doorheen te brassen, gewoon kijken hoe snel je het op zou kunnen maken? Maar dan blijft de hamvraag: wat zou je met die miljoen eurootjes doen? 

Onze Petrus zou graag een Porsche 911 aanschaffen zónder spoiler, maar eerlijk gezegd lijkt mij dit een nét iets te algemene wens. Zou het niet leuker zijn om een oude leger tank aan te schaffen? Met zo’n prachtapparaat zou u te allen tijde een gunstiger resultaat kunnen afdwingen bij uw professoren, maar dit is slechts een hersenspinsel… Als je zojuist een miljoen hebt ontvangen kan je net zo goed je toekomst weggooien; welke rijkaard gaat er nou studeren. Koop gewoon een diploma! 

Mocht u dit artikel gelezen hebben en iets missen. Log dan vooral in en laat een reactie achter met wat u dan zou doen met één miljoen!