Top week verslag

Gepubliceerd op: 15/09/2023

Na een lange en welverdiende zomervakantie was het dan op maandag 21 Augustus weer tijd voor de aftrap van de eerste (onofficiële) week van het nieuwe collegejaar. Het in Tilburg bekende fenomeen: de TOP Week vond namelijk weer plaats. 4500 nieuwe studenten hebben een week lang kennis mogen maken met de stad Tilburg en de universiteit. We vroegen twee enthousiaste eerstejaarsstudenten om hun ervaringen tijdens de TOP Week. 

Amber 

Onze TOP Week begon op maandag 21 Augustus. We werden van tevoren in een groepsapp gezet met onze TOP Ouders en andere TOP Kinderen, dit kwam maandagochtend heel handig uit, omdat we zo iedereen makkelijk konden vinden! In onze groepsapp werd gestuurd: “Ga op zoek naar buur en buur” en zo hadden we binnen 5 minuten mama Danique en papa Thomas in de chaos op het sportveld gevonden. Verder werd maandag een algemene introductie door de MAK georganiseerd, waar allerlei activiteiten plaatsvonden om elkaar beter te leren kennen. Tijdens de lunchpauze kregen we een pasta pesto, echter werd deze pasta pesto al snel ingeruild voor een verfrissend biertje van de Albert Heijn! Na het programma van de MAK gingen we met z’n allen naar de Wagenmakerij waar ze een pokébowl voor alle deelnemende groepen van de TOP Week hadden geregeld die een bodem moest leggen voor het openingsfeest. Tijdens het diner en openingsfeest werd het overmaken van geld via de TOP App al snel uitgevonden om genoeg bier te halen voor de hele avond. Na het grote openingsfeest werd besloten om nog een kijkje te nemen in café de Boekanier, onder de locals ook wel bekend als “de Boeka”. 
 
Dinsdag 22 augustus werden we om half één verwacht bij buurman, dit is de enige dag geweest dat ik op tijd bij Thomas was (zal iets met slaaptekort aan het einde van de week te maken hebben). We hadden wat eerder afgesproken zodat we een drankje met z’n allen konden doen voor de fair, hier leerden we ook het groepje van TOP Papa Ian kennen. Op de fair hebben we een rondje gelopen langs alle kraampjes. Waar we ons uiteraard allemaal hebben ingeschreven bij De Smeetskring. Na de fair ging ons programma verder bij Plato, waar we erg goed werden voorbereid op de horrorpasta... Maar gelukkig hoefden we dit niet met eigen ogen (mond) te ondervinden, want we kregen noedels. Deze noedels waren prima te doen, toch hadden we voor de kroegentocht zin in McDonalds. Na deze extra bodem begon de kroegentocht in Sportsbar Papa Jim, waar een groot PSV-fan uit ons groepje erg blij mee was! (Maar na de eerste helft wat minder.) Na de kroegentocht zijn we terug naar Plato gegaan, waar we the Dean nog hebben zien optreden. 
 
Woensdag 23 augustus hadden we om een uur afgesproken bij buurman. Waar buurvrouw ter voorbereiding voor de cantus super lief behoorlijk wat broodjes knakworst had klaarliggen. Helaas hadden veel uit ons groepje niet zoveel eetlust. Dit was ook de eerste dag dat de knuffel van buurman meeging met iemand uit het groepje... De cantus werd dit jaar afgetrapt op een nieuwe locatie, de Ireen Wüst Ijsbaan. Nadat we allemaal keihard hadden gezongen (en gedronken) begon onze fietstocht richting Vidar, hier stond een lasagne op ons te wachten en werd er natuurlijk verder gefeest.   
 
Donderdag 24 augustus hadden we om half één afgesproken bij buurman, waar buurvrouw ons weer opstond te wachten met een overheerlijk broodje knakworst! Nadat het weer wat was opgeklaard zijn we richting de muzentuin gegaan waar het topfestival plaatsvond. Op het festival hadden ze pitabroodjes met kip voor ons geregeld. Na het TOP Festival zijn we alsnog naar de McDonalds gegaan om daar onze bodem te leggen voor de borrel bij De Smeetskring, deze avond zijn daar behoorlijk wat dobbelstenen in bierglazen gegaan! 
 
Vrijdag 25 augustus hadden we braaf weer een tijd afgesproken om op tijd te zijn bij Beach house Arbie’s. Maar nadat iedereen vrijdag (brak) wakker werd is toch besloten om dit onderdeel van het programma over te slaan en elkaar te ontmoeten bij TOP Mama Eline. Waar we werden opgevangen met wat koude biertjes! Met de overblijvers van fiscale economie zijn we naar Olof gegaan, waar we hun extreme bierestafette mochten aanschouwen onder het genot van een koude pizza. Na Olof zijn we richting de Final Stop gegaan, waar we nog wat gedanst hebben en kennis hebben gemaakt met TOP Opa Sammy. Al snel werd besloten om richting Vidar te fietsen om daar de befaamde afterparty mee te maken, tijdens deze fietstocht heeft buurman ons vermaakt met zijn driftkunsten en driftverhalen. 
 
De TOP Week was een zeer geslaagde introductieweek om het studentenleven, elkaar, medestudenten en De Smeetskring beter te leren kennen! 

Jaimy

Op maandagochtend kwart voor 10 was het dan zover en begon het grootste deel van de studenten in Tilburg weer aan een nieuw studiejaar, dit op 21 augustus 2023. Ik als nieuwkomer in de stad had dan ook de nodige moeite om mijn groepje, in toch wel duidelijke boevenpakken, te vinden op het sportveld. Maar na enige tijd wist ik ze toch te vinden en kon de TOP Week echt beginnen. Met eerst een kennismakingsrondje binnen onze groep, aangezien dit toch de eerste mensen zijn die je leert kennen, en waar je vervolgens de rest van het nog prille studiejaar mee zal optrekken. Hierna werden we meegenomen naar de campus voor een rondleiding en daaropvolgend een info uurtje wat betreft de studie zelf. Dit had voor mij nou niet zo zeer gehoeven, maar ja, dat hoort er nou ook eenmaal bij. Tegen de avond gingen we naar het spoorzone diner waarbij onze TOP Papa’s het een leuk idee vonden om ons in paren van 2 vast te boeien, in het thema van de boeven blijvend natuurlijk, en hier mochten we pas uit na het trekken van de nodige bakken. Nu kregen ik en mijn vriend het voor elkaar om de boeien kapot te trekken waardoor we rustig het dubbele aantal bakken mochten trekken. Hierdoor was de TOP Week dan ook goed afgetrapt en konden we door naar het introfeest in de aangrenzende koepelhal, dit was erg leuk en een mooi einde van de eerste dag.  

De volgende dag begonnen we pas vrij laat met activiteiten en waren we dus rond een uur of 2/3 op de uni, waar we langs allerlei kraampjes liepen om zo alle studieverenigingen te leren kennen en andere organisaties in Tilburg. In de avond gingen we naar de studentenvereniging Plato om daar te eten en te zuipen, om vervolgens het uitgaansleven van Tilburg te ontdekken door een kroegentocht. Zelf heb ik daar niet zoveel van meegekregen omdat ik PSV moest zien in de heenwedstrijd tegen Rangers, maar ik heb het daarna zeker weer ingehaald. De volgende dag stond voor mij toch wel de leukste activiteit op de planning, de TOP cantus, welke was gelegen in de Ireen Wúst schaatsbaan. De cantus en de verhalen die ik er over hoorde was geen woord over gelogen, het was echt fantastisch. Daarna gingen we door naar Vidar wat een behoorlijk stukje fietsen was, maar we werden wel beloond met een heerlijke lasagne. De volgende dag stond het top festival op de planning en dit was wel de dag dat het bier er het minst soepel inging. Vandaar ook dat ik voor even overstapte op Stelz om daarna gewoon weer op bier over te gaan. Hierna gingen wij als FE studenten en inmiddels ook leden van De Smeetskring door naar een café waar de leden en het bestuur van De Smeetskring aanwezig waren. Dit was ook een hele gezellige avond en het bier was gratis, wat natuurlijk een prima mogelijkheid was om daarna redelijk verstrooid de stad in te gaan.  

Dan alweer de laatste dag van de TOP Week waarbij ik weer laat opstartte en eerst even bij 2 andere TOP Mama’s thuis keek of de biertjes smaakten, en dat deden ze opzich wel dus dat beloofde een mooie laatste avond te worden. Hierna gingen we door naar Olof waar opeens Dries Roelvink op de bühne stond. Ik had me niet echt verdiept in welke artiesten zouden komen dus dat was een aangename verrassing, ook omdat er al aardig wat gedronken was. Als eindactiviteit stond het The Big Bang op de planning, het eindfeest georganiseerd door TOP. Zelf zijn we met mijn groepje naar de afterparty gegaan bij Vidar. Dit was net als alle andere avonden een onvergetelijke avond, net zoals de rest van de TOP Week.