Terugkijken met… LIII

Gepubliceerd op: 10/08/2023

Nadat het tijdens het vorige artikel tijd was om het KB eens aan een vragenvuur te onderwerpen, leek het ons ook nog leuk om even terug te kijken op het bestuursjaar met LIII. Wat waren de hoogte- en dieptepunten? Wat was er leuk? Wat was er minder leuk? U leest het allemaal in dit interview.

ChatGPT heeft enigszins geholpen met het ‘bedenken’ van enige vragen, waardoor de volgorde soms totaal onnavolgbaar lijkt.

Hebben jullie ooit een gekke verkleedoutfit aan moeten trekken, wat was het thema en hoe hebben jullie het er vanaf gebracht?
Julian: “Is dit de eerste vraag!?”
Çekwara: “Ja dat heb ik zojuist besloten.”

Lucas: Ik denk dat dat de BeBo was, het kabouterpakje. Dat was behoorlijk doorschijnend en ik ben daardoor mijn portomonnee vergeten, waardoor ik mijn moeder om 4 uur ’s nachts wakker moest bellen. Ik stond op Eindhoven Airport en had me niet gerealiseerd dat ik geen ID bij me had. Ik heb dus heel lief moeten vragen of ze die even wilde komen brengen.
Louka: Ook tijdens de gangborrels waren we zo af en toe in safari thema.

Wat vonden jullie ouders ervan dat jullie een bestuursjaar gingen doen?

Floor: Mijn ouders waren eigenlijk best wel enthousiast. Mijn moeder wilde vroeger eigenlijk altijd een bestuursjaar doen bij de studentenvereniging in Groningen, maar die heeft het uiteindelijk niet gedaan. Mijn vader geloofde het ook wel.
Louka: Bij mij waren ze vooral heel erg blij dat ik ging stoppen met roeien, daardoor kwam ik meer thuis. Verder vonden ze het ook wel heel leerzaam.
Lucas: Mijn moeder vond het wel leuk, die stimuleert ook wel om vooral van de studententijd te gaan genieten. Mijn vader vond het in eerste instantie minder leuk, die had liever gehad dat ik gewoon was gaan werken. Uiteindelijk zien ze nu wel in dat het ook heel veel voordelen heeft.
Rutger: Bij mij wisten ze niet heel goed wat het inhield eigenlijk, maar naar uitleg vonden ze het ook wel heel leuk. Ze dachten toen ook dat het wel goed was om te doen. Mijn vader vroeg me wel om eerst mijn bachelor te halen, zodat ik in ieder geval al iets binnen had. Ik had nog twee vakken open staan toen bekend werd dat ik bestuur zou gaan doen, hij vroeg me om die wel eerst gewoon te halen.

Lucas, had je wel afgesproken dat je vakken zou gaan halen?

Lucas: Dat had ik inderdaad, dit is vooralsnog niet gebeurd, maar een vak of twee moet nog wel lukken (mooi, dat optimisme, volgend jaar maar weer proberen). Mijn ouders zien ook wel dat ik het gewoon druk heb, dus op zich is het nu niet een heel groot probleem meer.

Hebben jullie wel eens heel erg geblunderd tijdens een activiteit?

Floor: Lucas, jij bent zo ongeveer uit iedere cantus gezet.
Lucas: Nouja, dat waren er maar twee, de TUC en de eerste COdE, dus dat valt best mee. Ik heb aan Pieter in de overdracht meegegeven dat hem hetzelfde te doen staat.
Lucas: Rutger en Louka, bij jullie was het LOF-Congres natuurlijk wel een blunder.
Louka: Ohja, toen hadden we ons verslapen. Ik was nog wel redelijk op tijd, gewoon voor dat alles begon. Toen Rutger binnen kwam was het al begonnen.
Rutger: Iedereen zat al wel in de zaal inderdaad, maar het was nog niet echt begonnen.
Lucas: Een van ons was niet aanwezig tijdens de bedrijvendag.
Rutger: Nouja, het was niet een blunder tijdens een activiteit, maar wel een blunder tijdens het jaar. Dankzij deze blunder toch maar even de Bedrijvendag en de COdE overgeslagen. De studiereis kwam ook een beetje in gevaar, maar dit is gelukkig goed gekomen.

En jij, Floor?

Louka: Floor maakt geen blunders.
Floor: Ik ben hartstikke degelijk, ik heb niet zo veel rare dingen gedaan. Het was alleen niet heel handig om mijn ID-kaart te vergeten naar de TUC.

Maar over blunders gesproken Lucas, die speech van jou tijdens het TOP-feest?

Lucas: Dat was mijn eerste woordje, het ging niet heel goed. Maarja, het was toch een soort van de eerste.
Rutger: De speech-kwaliteiten van Lucas zijn wel beter geworden gedurende het jaar, de aankondiging bij de BeBo vond ik erg sterk. Beter dan het introfeest-praatje.

Zijn jullie achter verborgen talenten gekomen bij elkaar?

Lucas: Ik ben er achter gekomen dat Rutger niet kan koprollen.
Floor: Lucas kan geen Ice trekken.
Lucas: Rutger wel (6,21 seconden).
Lucas: Wij zijn natuurlijk vier ontzettend getalenteerde personen, maar dat weet ook iedereen. Er is niets wat wij aan talenten verbergen.

Zijn jullie überhaupt nog achter dingen gekomen die jullie niet wisten van elkaar?

Lucas: Wij kenden elkaar natuurlijk allemaal al wel, we zaten bijna allemaal al in de congrescommissie.
Rutger: Je leert elkaars uitspattingen wel een stuk beter kennen. Je kende de normale versie van elkaar al wel, maar je ziet elkaar nu echt op ieder moment van de dag. Je kent elkaar door en door en dan komen er hele grappige dingen naar voren.

Waren er ook irritaties?

Floor: Ja dat krijg je vanzelf wel, vooral omdat ik deze drie mensen meer gezien heb dan wie dan ook in mijn leven het afgelopen jaar. Dan ga je je soms wel ergeren aan dingen, al hebben we geen ruzies gehad.

Hierna ontstond er een klein intermezzo waarin Çekwara aangewezen werd als de slechtste interviewer ooit.

Wat is volgens jullie de grootste bijdrage geweest die jullie aan de vereniging geleverd hebben?

Floor: Goh, die ChatGPT is wel goed hè.
Rutger: Ik ben wel trots dat we die studiereis best wel heel goed hebben neergezet. Het was best wel lastig om terug te kijken op jaren waarin de studiereis niet doorgegaan is. Voor studiereizen die wel doorgegaan zijn moesten we best wel heel ver terugkijken. Sindsdien is er enorm veel veranderd, waardoor het wiel opnieuw uitgevonden moest worden.
Lucas: De kamercultuur krijgen we wel veel complimenten over, dat mensen zich echt wel welkom voelen. Ook wat oudere leden kwamen weer best wel vaak op de kamer.
Floor: We hebben wel echt enorm ons best gedaan om de kamercultuur heel leuk te maken.

Er zijn ook wel echt veel mensen over de vloer geweest toch?

Louka: Het was echt heel druk wel inderdaad.
Floor: Zelfs dat SAM zo af en toe vroeg hoe het bij ons zo druk kon zijn.

Was dat soms niet lastig?

Lucas: Als je echt druk was, was het zo af en toe wel lastig, maar het was vooral heel erg leuk.
Floor: Meestal was het ’s ochtend wel een stuk rustiger, dus dan had je dan wel tijd om echt dingen te doen. Dus dan werkte je dan wel door om het ’s middags rustiger te hebben.
Lucas: Verder werkte je ook zo af en toe nog door als de kamer ’s middags al gesloten was.
Rutger: Als ik ’s avonds alleen op de kamer zat, dan waren dat wel echt mijn productiefste uren. Dan kon ik er echt even tegenaan met de boekhouding.

Wat hebben jullie geleerd tijdens het bestuursjaar en welke tips zouden jullie het nieuwe bestuur mee willen geven?

Lucas: Je krijgt heel veel over je heen, dus je kan een stuk meer hebben. Je kan een stuk beter plannen wanneer je met welke informatie je wat doet.
Floor: Ik heb wel geleerd dat er heel veel tegelijkertijd van je verwacht wordt, dus dat je goed bij moet houden wat je wel en wat je nog niet gedaan hebt. Ik was met heel veel commissies tegelijkertijd bezig, waardoor het soms wel lastig is om dit allemaal tegelijkertijd te managen. Dit is absoluut niet erg, want je werkt naar iets super moois toe, waardoor het uiteindelijk ook wel heel dankbaar is om te doen.
Lucas: Aan het nieuwe bestuur zou ik ook wel mee willen geven dat ze er echt van moeten genieten, want het vliegt echt voorbij. Je zit echt niet stil, daardoor gaat de tijd zo rap.
Floor: Ik vond het vooral mooi dat Remco vorig jaar precies hetzelfde zei, en dat ik toen nog dacht dat het wel mee zou vallen. Nu voel ik me zelf ook zo’n boomer die aan het verkondigen is dat dit niet meevalt.
Louka: Ik denk dat ik opener en zelfverzekerder geworden ben. Het is voor mij nu makkelijker om met nieuwe mensen in gesprek te gaan.
Rutger: Ik denk dat we allemaal wel wat volwassener geworden zijn, wat ook te zien is als je de foto’s van voor en na het bestuursjaar vergelijkt.

Ondertussen wordt de opmerking “jullie zijn in ieder geval nog niet grijs” gemaakt, waarop Lucas bevestigd wel degelijk een paar grijze haren te hebben: “Heb je ooit Barack Obama voor en na zijn presidentschap gezien?” ~ Lucas 2023.

Wat was jullie hoogtepunt dit bestuursjaar?

Lucas: Toen ik erachter kwam dat zij mijn medebestuurders zouden zijn.

Dit werd door de rest met luid gejuich ontvangen

Floor: Voor mij in ieder geval de studie- en skireis. Ook vind ik het super vet dat Marnix van Rij langs geweest is. Ook vond ik het heel mooi om naar de bedrijvendag toe te werken.
Louka: Het is erg leuk om ergens naartoe te werken en dan uiteindelijk het eindresultaat te zien. Eigenlijk is gewoon het hele bestuursjaar een groot hoogtepunt, waarin je alle leuke dingen die Floor net benoemd heeft meemaakt.
Rutger: Studiereis en skireis vond ik echt heel vet. Maar ook bijvoorbeeld het AKW vond ik heel leuk, het is mooi om te zien dat je iets kan organiseren waarbij zo’n grote groep mensen best wel hecht wordt. Het was ook best wel in het begin, waardoor dan echt duidelijk wordt waarvoor en met wie je het doet.

Zijn jullie blij dat jullie volgend jaar bestuur af zijn?

Floor: Het is meer een soort vloeiende lijn. Het hele bestuursjaar is super leuk, maar het voelt ook heel natuurlijk om het weer door te geven. Als je de overdracht aan het doen bent, realiseer je je eigenlijk hoe veel je geleerd hebt. Ik heb nooit een probleem gehad met studeren, dus ik vind het eigenlijk wel weer leuk om vakken te gaan doen.
Lucas: Ik ben ook wel blij dat het dadelijk klaar is. Het was echt een fantastisch jaar, maar het is wel heel intensief. Dit moet je niet langer dan een jaar willen. Ik denk dat het voor mij nu ook wel tijd is om door te gaan.

Wat gaan jullie het meeste missen?

Lucas: Elkaar!

Wederom werd dit met luid gejuich ontvangen door de rest

Louka: Het voelt wel gewoon heel gek om hier straks niet meer iedere dag aan te komen en je verhaal te doen aan elkaar. Het was zo’n vast ritme geworden om elkaar hier iedere dag te zien.
Lucas: Rutger vertelde na drie maanden dat hij ging zuipen met zijn huisgenoten en het heel onwennig vond dat wij daar niet bij waren.

Wat is het meest waardevolle aspect van een bestuursjaar

Floor: Je leert heel veel over jezelf, je komt jezelf soms wel tegen, wat logisch is. Je stressbestendigheid wordt ontzettend op de proef gesteld, want je bent wel opeens met drie anderen verantwoordelijk voor een hele vereniging. Daarnaast is het zo dat iedereen opeens beïnvloedt wordt als ik een bepaalde beslissing maak over een activiteit.
Louka: Je leert heel veel mensen kennen.
Lucas: Inderdaad, zowel binnen als buiten de vereniging bouw je heel veel vriendschappen op, ook met de mensen die je heel veel ziet binnen gebouw E. Als je die volgend jaar tegenkomt, sta je er ook gewoon weer mee.

Welke doelen hebben jullie bereikt?

Rutger: Het doel was wel om de verbinding binnen de vereniging en het actief kader weer helemaal terug te brengen. Ik denk dat dat wel heel erg goed gelukt is, onder andere met de huiskamercultuur.
Louka: We hebben ons ook veel naar buiten toe laten zien, wat er voor zorgde dat we ook voor anderen meer zichtbaar waren.

Zijn er dingen die jullie anders zouden doen?

Lucas: Ik denk dat ik achteraf mijn acquisitie wel anders aangepakt zou hebben, maar dat is achteraf, omdat je dan de ervaring hebt van het samenwerken met verschillende kantoren.
Rutger: Het eerste semester was vrij rustig qua activiteiten, en het tweede semester heel druk. Dit hadden we beter uit kunnen smeren over de twee semesters.
Lucas: Er zullen ongetwijfeld ook andere dingen zijn, maar daar kunnen we zo niet opkomen. We zullen ook alles meegeven aan ons KB, dus die zullen volgend jaar een puik jaar neerzetten.

Rico op de achtergrond: “gespreid bedje”.

Vertrouwen in het komend bestuur?

Lucas: Zeker, bij andere verenigingen hebben ze veel moeite gehad om het bestuur te vullen. Daar zie je ook dat ze soms besturen hebben met een of twee man minder. Dus wij zijn überhaupt al heel blij dat we een bestuur hebben kunnen vinden en denken ook nog een goed bestuur gevonden te hebben.

Heeft een van jullie een rare gewoonte?

Floor: Iedere morgen maakt Louka of ik het potje wax van Rutger dicht.
Rutger: Nadat ik thuis gedoucht heb kom ik altijd naar de kamer, dan doe ik daar mijn haar. Vervolgens vergeet ik om het potje wax dicht te doen, dus dan staat dit potje nog open op de tafel met goodies. Dan is het meestal Floor of Louka die het potje dicht maakt.
Floor: Überhaupt hebben Lucas en Rutger er dit jaar wel twee moeders bij gehad, waarvoor excuses jongens.

Lucas en Rutger, wat waren hier de voor- en nadelen van?

Lucas: Ik denk wel dat twee mannen, twee vrouwen een hele andere dynamiek geeft dan vier mannen, het was dus niet per se slecht dat we er ‘twee moeders’ bijhadden.

Rutger: Floor en Louka gingen er wel altijd wat doordachter in dan Lucas en ik, dat was vaak wel handig, dat bepaalde scenario’s al beter uitgedacht waren.
Lucas: Maar soms denk je ook gewoon ‘we gaan er gewoon voor’ zonder dat het nodig is om over dingen te stressen, dan merk je dat dat toch wel enigszins gebeurt, dat was soms wel een nadeel.

Uiteraard was het nu ook nodig om dezelfde vraag de andere kant op te stellen

Floor en Louka, wat zijn de voor- en nadelen van de twee mannen in het bestuur?

Floor: Eigenlijk is het cirkeltje nu rond, want eigenlijk is het soms wel prettig dat Lucas en Rutger wat makkelijker denken en kunnen helpen met relativeren. Ik ben op recht wel eens naar Rutger toegelopen om hem te vragen om daarmee te helpen. Een nadeel is dat deze twee, vooral Lucas, deze kamer beschouwen als hun privé toilet.
Louka: Ik vind vooral de dynamiek van twee mannen en twee vrouwen wel heel prettig. Je hebt altijd wel twee kanten die het goed eens kunnen worden maar ook voldoende verschillende perspectieven kunnen geven.

Zouden jullie een bestuursjaar aanraden?

Louka: Het is natuurlijk wel per persoon verschillend, maar over het algemeen zou ik het wel aanraden. Je leert er echt ontzettend veel van.
Lucas: Voor sommige mensen is het natuurlijk niet iets wat ze zouden willen, maar als je het zou willen, dan is het iets wat ik absoluut aanraad.
Floor: Mocht studievertraging een argument zijn, dan is het tegenargument dat je wel enorm veel andere dingen leert, die je tijdens je studie nooit geleerd had.

Wat is het gekste dat jullie dit jaar meegemaakt hebben?

Er volgden nu een hoop anekdotes waarvan het niet op prijs gesteld wordt als ze de Circulaire halen. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar de geïnterviewde personen.

Nog iets wat jullie de lezers/leden mee willen wegeven?

In koor: Wij zijn ontzettend dankbaar voor het mooie jaar wat we met ze neer hebben kunnen zetten. We hebben genoten ik hoop zij ook!

*LIII out*