Kennismaken met... het KB

Gepubliceerd op: 18/07/2023

Op woensdag 14 juni werd door Bestuur LIII het nieuwe Kandidaatsbestuur LIV bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse Bekendmakingsborrel, ook wel “BeBo” genoemd. Hier werden vier gladiatioren uit de hoge hoed getoverd, namelijk: Pieter Pols als praeses, Dick Preusting als Vicevoorzitter, Jelmer Siersema als Secretaris en Rico Tankink als Penningmeester. Om alvast wat beter kennis te maken met deze nieuwe bewindspersonen, leek het de Circulairecommissie een goed idee om de mannen eens te onderwerpen aan een kritisch interview. Op maandag 3 juli werd de Commissie uitgenodigd in de tuin van “Huize Fiscaal”, waar zij al eerder langs is geweest (zie: “Hoe gastvrij is… Huize Fiscaal”), om zich te laten lenen voor een passend kruisverhoor.

Allereerst een beknopte profielschets van elk kandidaat bestuurslid.

Pieter Arnold Gijsberg Pols

  • Leeftijd:                                                        24
  • Functie:                                                        Generaal
  • Waar kom je vandaan?                               Eindhoven
  • Studievoortgang:                                        (Onder voorbehoud) net klaar met de bachelor Fiscaal Recht
  • Commissie-ervaring:                                  Softskillscommissie
  • Favoriete kroeg in Tilburg?                        Boekanier
  • Gek weetje over jezelf?                              Enorme Star Wars nerd
  • Hoe snel kan je een bak trekken?             4.39 seconden (ter plekke getimed; eerste plaats)
  • Favoriete Smeetskringer?                         Julian Hooghordel (logisch)
  • Minst favoriete Smeetskringer:                 Bram koppelmans (op eigen verzoek vermeld)

Dick Gerardus Godefriedus Preusting

  • Leeftijd:                                                        22
  • Functie:                                                        Viezevoorzitter
  • Waar kom je vandaan?                               Hurwenen
  • Studievoortgang:                                        Nog een bachelorscriptie schrijven komend jaar (geheel in de traditie van de ViezeVo), plus nog één vak (Fiscaal Recht)
  • Commissie-ervaring:                                   Activiteitencommissie
  • Favoriete kroeg in Tilburg?                        Buitenbeentje (uitstekend antwoord)
  • Gek weetje over jezelf?                               Fervent Francofiel (meneertje gaat al jaren elke zomer naar Frankrijk, waar hij blijkbaar een huisje heeft, wat een lullo)
  • Hoe snel kan je een bak trekken?            5.18 seconden (tweede plaats)
  • Favoriete Smeetskringer:                         Bram “Koppelmeister” Koppelmans (tegen het zere been van de baas)

Jelmer Aaldert Siersema

  • Leeftijd:                                                        22
  • Functie:                                                        Fotofeutje (laatste keer Jelmer, beloofd)             
  • Waar kom je vandaan?                               Geboren in Arnhem, opgegroeid in Bemmel 
  • Studievoortgang:                                        Bachelor in de pocket, op één S.F.R.-dienst na
  • Commissie-ervaring:                                  De prachtige Circulairecommissie
  • Favoriete kroeg in Tilburg?                        De Boekanier
  • Gek weetje over jezelf?                              Kan praktisch alle landen op de wereld aanwijzen
  • Hoe snel kan je een bak trekken?             6.15 seconden (vierde plaats, teleurstellend Jelmer)
  • Favoriete Smeetskringer?                         Stijn Heersink (“rotjong”, aldus Pieter)

Rico Tankink                  

  • Leeftijd:                                                        21 (wat een broekie)
  • Functie:                                                        Dagobert Duck van de Smeetskring
  • Waar kom je vandaan?                               Vragender (het dorp van de Zwarte Cross, witte wel)
  • Studievoortgang:                                        Halverwege de Master (het broekie is het meest ver van allemaal, moet niet gekker worden hiero)
  • Commissie-ervaring:                                 Congrescommissie en Bedrijvendagencommissie
  • Favoriete kroeg in Tilburg?                       De Boekanier
  • Gek weetje over jezelf?                             Tot z’n 14e duimzuiger geweest (de Commissie heeft meermaals nadrukkelijk gevraagd of meneer dit echt de wereld in wil gooien)
  • Hoe snel kan je een bak trekken?            6.14 seconden (derde plaats)
  • Favoriete Smeetskringer:                         Rutger van Elk (“ik moet nog met ‘m werken”)

Allereerst heren, bedankt dat jullie onze drie lezers wat beter kennis willen laten maken met jullie als het nieuwe bestuur. We beginnen met wellicht een beetje een cliché, maar kunnen jullie vertellen wat jullie motiveerde om een bestuursjaar te gaan doen bij de mooiste studievereniging van ons land?

Dick: Deze vraag had ik echt niet verwacht (wat een eikel)
Pieter: Een goed excuus om studievertraging op te lopen!

Jij dacht, ik ben 24, laat ik eens even rustig aan doen?

Pieter: Gast, weet je hoelang je nog moet werken later!? (touché)
Rico: Jij bent dalijk met pensioen als je klaar bent, dus dat valt wel mee.
Pieter: Ik ga gelijk de AOW in inderdaad, bekijk het maar. Nee maar even serieus, ik denk dat het mooie uitdaging is, het goed op je CV staat, je de kans krijgt om een mooi netwerk op te bouwen, en dat het vooral gewoon heel leuk is!

Wanneer kreeg je interesse in een bestuursfunctie?

Pieter: Eigenlijk dit collegejaar pas, toen Lucas vroeg om eens een kop koffie te drinken. Eerst zag ik een bestuursfunctie totaal niet zitten, aangezien ik al behoorlijk oud ben. Maar toen ben ik er nog even over gaan nadenken, en het is wel een kans die waarschijnlijk maar één keer voorbij komt. Daarbij lijkt het me gewoon gaaf om een heel jaar in het teken van De Smeetskring te laten staan, dus vandaar dat ik uiteindelijk toch gesolliciteerd heb.

En jij Dick? Want van jou heeft (bijna) niemand het zien aankomen.

Dick: Tja, heb tot nu toe altijd wel een redelijk “veilig” studentenleventje gehad, dus ik dacht ook gewoon “fuck it”, ik ga het gewoon doen. Zeker ook omdat bijna mijn hele huis in principe ergens een bestuursfunctie heeft gedaan, dus ik heb ook wel een goed beeld van wat het allemaal ongeveer inhoudt en wat het – mede op sociaal vlak – allemaal van je vergt. Ik weet wat dat betreft dus wel waar ik aan begonnen ben. Daarbij denk ik dat de functie van Vicevoorzitter me gewoon goed past, zeker ook gezien het feit dat ik in de Activiteitencommissie heb gezeten afgelopen jaar, en dat me gewoon erg goed is bevallen. Het vele commissiewerk lijkt me erg leuk om te doen. Ik heb het er vorige zomer met Lucas ook al over gehad in een taxi in Valencia, dus vandaar dat ik begin dit jaar ook vrij snel gepolst ben om eens op de koffie te komen.

Rico, waarom wilde jij bestuurder worden? Jij bent immers al behoorlijk op weg met je master.

Rico: Nou ja precies daarom. Ik ben nog behoorlijk jong, zeker vergeleken met de rest van mijn bestuur [Pieter lacht als een boer met kiespijn], en ik wilde eigenlijk gewoon iets vinden om mijn studietijd een beetje op te rekken, zeker omdat ik nog echt een “broekie” ben. En mede om de redenen die Pieter al genoemd heeft, kreeg ik rond februari dit jaar wel het idee om te gaan solliciteren voor een bestuursfunctie. Een bestuursjaar lijkt me gewoon erg leuk om te doen, en denk ook dat je er erg veel van kan leren. Toch een ervaring die je niet meekrijgt in de collegebanken.

En jij Jelmer, wanneer kreeg jij het idee dat een bestuursjaar bij de mooiste studievereniging van Nederland wel iets voor jou was?

Jelmer: Ik heb eigenlijk het hele collegejaar al wel met het idee gespeeld om een bestuursjaar te gaan doen, precies om de redenen die de rest ook al genoemd heeft. En nadat ik op de koffie ben geweest met het bestuur is mijn enthousiasme eigenlijk alleen maar groter geworden. En als die sollicitaties dan open gaan zet je gewoon je verstand op nul en denk je: “we gaan het gewoon doen!”. Zeker ook omdat het net als voor Rico voor mij gewoon wat betreft mijn studententijd wel erg snel ging allemaal, zeker omdat ik in principe nu ook al aan de master zou kunnen gaan beginnen. Als je daarnaast dan ook nog een werkstudentschap gaat doen, wat toch wel gebruikelijk is, zeg je toch al wel een beetje gedag tegen je studententijd, en daar had ik nog geen zin in. Zeker met anderhalf á twee jaar Corona achter de rug.

Wat vonden jullie ouders eigenlijk van het idee? Je moet het immers toch wel een beetje verkopen thuis. En dan kijken we even vooral naar jou Pieter (grapje)

Pieter: Ja ik ben toch best wel een “papa’s/mama’s kindje”, dus ik heb het er best wel redelijk vaak over gehad. En zeker omdat ik eigenlijk nooit echt een dergelijk “uitstapje” heb genomen – ik ben jaren geleden op de MAVO begonnen [ludiek feitje], en heb na mijn half jaar studeren in Rotterdam, wat me qua stad gewoon niet zo beviel, een half jaartje niks gedaan qua studie, waarin ik toen wel gewoon gewerkt heb – dus ze waren het er wel mee eens.
Dick: Ja ik zat hier toch wel een beetje mee, zeker omdat ik ook nu nog niet klaar ben met m’n bachelor. En hoewel m’n moeder volgens mij nog steeds niet precies weet wat het allemaal inhoudt, heb ik wel het idee dat ze het er redelijk mee eens zijn.
Pieter: Nou mijn moeder slaat wel teksten uit als: “je kan er toch wel nog vakken naast volgen?”. Nou sorry mam, maar dat zit er niet in vrees ik haha.

En jullie, Rico en Jelmer?

Rico: Ja gelukkig staat mijn moeder er volledig achter, die stond echt te springen. Ik denk dat als ik mezelf niet had opgegeven, dat zij dat wel voor me had gedaan. En mijn vader vindt het ook allemaal wel prima, dus dat is wel prettig.
Jelmer: bij mij is het idee van een bestuursjaar in eerste instantie wel met enige scepsis ontvangen, want je gaat er qua studeren toch een jaar tussenuit. Maar ik heb ze gewoon goed uitgelegd wat het ongeveer allemaal inhoudt, en nu staan ze er wel gewoon volledig achter gelukkig.

Jullie gaan nu een heel jaar van activtiteiten organiseren en drankgeweld ondergaan tegemoet. Is er iets waar jullie tegenop kijken?

Pieter: [Heel direct] de CoBo! Daar heb ik dus echt geen zin in haha.
Rico: Ik kijk nog meer op tegen de TUC, want die is de dag erna.
Dick: Is de TUC de dag na de CoBo?!
Pieter: Ik moet dalijk elke keer die fles opdrinken. Daar heb ik dus echt geen zin in hè.
Dick: Tot voor kort had jij ook nog geen idee wat een CoBo überhaupt inhield.
Pieter: Ik zie er ook echt tegenop om elke dag tegenover Dick op de kamer te zitten.
Dick: We gaan waarschijnlijk wel iets van een schotje plaatsen tussen onze bureaus, dan communiceren we gewoon via Jelmer. Ik kijk overigens sowieso wel op tegen elke ochtend vroeg op de kamer zitten met een kater.
Pieter:  Dat wordt inderdaad heel taai, maar gedeelte smart is halve smart hè mannen.
Jelmer: Ja het scheelt voor mij nog dat ik in principe gewoon vanuit m’n bed zo de campus op kan rollen. Maar dat je de ochtend na een borrel of iets dergelijks ’s ochtends gewoon rond een uur of 9 op de kamer mag zijn, althans als je kamerdienst hebt, gaat wel zwaar worden. Ik heb gelukkig niet vaak een kater, maar als ik een kater heb, dan valt ‘ie ook gelijk erg zwaar.

Rico ben jij een beetje klaar voor al het drankgeweld?
Rico: Nou ja Rico houdt wel van een stevig borreltje hoor. Die Sail Challenge een paar dagen voor de BeBo heeft voor de beeldvorming alleen niet geholpen denk ik
Jelmer: Ja heel fijn voor je dat Lucas dat dan ook nog even en plein public vermeld in z’n bekendmakingspraatje
Pieter: Nou hij noemde mij gewoon dik [doet een slechte Lucas imitatie]: “het is een jongen met veel gewicht, en een slechte knie, dus het kan even duren voordat ‘ie beneden is”. Eikel!

Waar kijken jullie het meeste naar uit?
Allemaal in koor: studiereis!
Rico: beetje een afgezaagd antwoord, maar het is wel zo. Dit jaar in New York was dat gewoon een hele gave ervaring, dus ik kijk er wel naar uit om nog een keer zoiets mee te maken.
Pieter:  We gaan naar Texel dit jaar, dat je het ff weet.
Jelmer: naast de studiereis kijk ik ook gewoon uit naar het vasthouden van die kamercultuur, en om gewoon veel contact te houden met leden. [heel braaf antwoord Jelmer]

Wat vinden jullie er eigenlijk van dat jullie voor het eerst sinds 2014/2015 weer het eerste volledig mannelijke bestuur zijn?

Pieter: Schandalig! Kan echt niet. Nee zonder dollen, we hebben in ieder geval afgesproken dat we het praten over voetbal beperken tot een paar uur per dag.
Dick: De dames mogen ook altijd bellen, ingeval ze nog advies of klachten hebben
Jelmer: heb ook al vernomen dat Louka en Floor ons wel redelijk in de gaten zullen gaan houden, dus wat dat betreft kunnen we het sowieso niet te gek maken

Zijn jullie eigenlijk van plan om nog te gaan studeren volgend jaar? Of houden jullie het bij het drinken van bier?

Dick: Nou ik mag nog lekker een bachelorscriptie gaan schrijven. Heb vernomen dat dat een Vicevoorzittersdingetje is dus wat dat betreft past het wel in het plaatje.
Rico: Ik moet in principe alleen nog twee keuzevakken van m’n master, die zijn vaak met groepsopdrachten, dus dat schuif ik denk ik door naar het jaar erop. En de scriptie uiteraard.
Jelmer: Ik ben het in principe niet van plan. Heel misschien dat ik nog een vak ga volgen, maar denk het niet.
Pieter: Ik heb vernomen van Lucas dat het twee semester voor de Voorzitter erg rustig is, dus wat dat betreft sluit ik niet uit dat ik nog een vakje ga proberen te halen [tuurlijk Pieter].

Aangezien jullie bestuur worden, is het natuurlijk van cruciaal belang dat jullie een beetje bekend zijn met de vereniging, en dus hebben we een paar quizvraagjes voorbereid. De eerste vraag, wanneer is T.F.V. De Smeetskring opgericht?

Pieter:  23 september 1969

Dat kwam er heel vlot uit Pieter, chapeau. Tweede vraag: hoeveel zusterverenigingen kent De Smeetskring?

Pieter: Ff kijken in welke steden ze allemaal zitten; Amsterdam met drie verenigingen, Groningen, Rotterdam, Leiden…
Dick: Nijmegen, Maastricht…
Pieter: 8 stuks?

Dat is wederom correct, klasse mannen. Dan de derde vraag: hoeveel commissies kent de Smeetskring komend jaar?
Jelmer: 16 stuks volgens mij. Het zouden er 17 worden dacht ik, maar de Bedrijvenwijzercommissie is samengevoegd met de Bedrijvendagencommissie, en de Lustrumcommissie komt erbij, dus het blijven er 16.

Klasse Jelmer, dat is helemaal juist. Tot slot: hoeveel leden is T.F.V. “De Smeetskring” rijk, uitgaande van het vermelde aantal op de afgelopen T.A.L.V.

Pieter: Bijna 700 dacht ik.
Dick: Ik gok 680 stuks.
Het zijn er 608, reken jezelf niet te rijk heren.

Jullie zitten in de buurt, het zijn er … Dan naar een ander wezenlijk onderdeel van het Smeetskring bestaan: de commissiepunten en de commissieladder. Welke commissie gaat het meeste scoren denken jullie?

Pieter: Wij denken dat de Lustrumcommissie een hele goede kans maakt.
Jelmer: Maar ik moet wel zeggen dat ik de Circulairecommissie van volgend jaar ook nog wel wat punten zie pakken.

Aangezien de Lustrumcommissie het zo goed gaat doen volgens jullie, nog kandidaten voor een tweede en derde plek op de commissieladder?

Rico: Ik zie de Studiereiscommissie met Lucas, Jasper, Thomas, Sjoerd en Joy ook nog wel ver komen hoor.
Dick: De Activiteitencommissie [Fleur, Isaac, Kobus, Twan en Wouter] kan ook nog wel behoorlijke puntjes scoren.
Jelmer: laten we dan Studiereiscommissie op plek twee zetten, en de Activiteitencommissie op plek 3

[bij deze de voorspelling van het Bestuur LIV voor de winnaars van de commissieladder 2023-2024:  1) Lustrumcommissie, 2) Studiereiscommissie, 3) Activiteitencommissie]

Rico: Moet overigens wel zeggen dat de mannen echt een minder jaar gaan hebben qua commissiepunten scoren, met een volledig mannelijk bestuur
Pieter: Ja voor de dames is het feest, al gaat die Rutger ook nog wel behoorlijk wat puntjes scoren hoor [de Circulairecommissie deelt deze stelling]
Rico: Denk wel dat Pieter meer punten gaat weggeven dan wij met z’n drieën bij elkaar
Pieter: Tja, dat zit er dik in inderdaad

Helder mannen, bedankt voor dit interview. Hebben jullie tot slot nog een boodschap aan onze lezertjes?

Jelmer: Denk dat ik voor iedereen spreek als ik zeg dat we hopen dat mensen weer veel langskomen op de kamer komend jaar!

Pieter: En iedereen een fijne vakantie gewenst! [de Circulairecommissie wil bij deze de Jupiler Bierhal op de Tilburgse kermis aanraden als vakantiebestemming]

Mooie afsluiter. Heren, geniet nog even van je vakantie, en namens de Circulairecommissie veel succes en vooral veel plezier met jullie bestuursjaar!